Goveđi biftek sa pečurkama i plavim sirom

Goveđi biftek sa pečurkama i plavim sirom

Glavno jelo

  • 4

    Broj osoba

  • Skupo

    Cena

  • Jednostavno

    Težina pripreme

  • Vreme pripreme

  • Vreme pripreme

Sastojci

  • 4 goveđa bifteka od po 150 g
  • Po 1 kašičica (5 ml) soli i bibera odvojeno
  • 1 kašika (15 ml) maslaca
  • 250 g isečenih braon šampinjona
  • 2 češnja mlevenog belog luka
  • 1/2 kašičice (2 ml) suvih listova majčine dušice
  • 2 kašike (30 ml) balsamiko sirćeta
  • 1/4 šolje (50 ml) sitno iseckanih listova svežeg peršuna
  • 30 g mrvljenog plavog sira

Priprema

Osušite odreske kuhinjskim ubrusom. Začinite odreske jednakom količinom soli i bibera.

Izaberite program „Crveno meso“ i pritisnite „OK“. Nanesite malu količinu ulja za pečenje na ploče za pripremu hrane. Kada ljubičasta indikator lampica prestane da treperi, rasporedite odreske na gril i zatvorite poklopac.

Grilujte sve dok indikator lampica ne promeni boju koja odgovara odgovarajućem nivou pečenja – žuto za sirovo, narandžasto za srednje i crveno za dobro pečeno. Odreske stavite u tanjir i prekrijte ih folijom. Pustite ih da stoje 5 minuta pre serviranja.

Za to vreme otopite maslac na srednjoj temperaturi u velikom tiganju sa nelepljivom oblogom. Dodajte pečurke, beli luk, majčinu dušicu i preostalu so i biber. Pržite uz povremeno mešanje oko 5 minuta ili dok smesa ne postane meka i braon boje. Stavite balsamiko sirće. Sklonite sa vatre i stavite peršun. Poslužite odreske prelivene smesom od pečuraka i i mrvljenog plavog sira.

Saveti: Vazdušast pire i hrskava mekana boranija su savršeni prilozi uz ovo jednostavno, ali i elegantno jelo. Biftek je odrezak sa malim sadržajem masti i može da se osuši ako se predugo sprema. Da biste postigli najbolje rezultate, bifteke pržite samo do srednjeg nivoa pripreme.

Tefal proizvodi koji su neophodni za pripremu recepta