Broj osoba
Cena
Težina pripreme
Vreme pripreme
Vreme pripreme
Da biste napravili ulje od belog luka, limuna i žalfije, zagrevajte ulje u tiganju srednje veličine sa nelepljivom oblogom, na slaboj vatri. Dodajte beli luk i pržite oko 30 sekundi ili dok ne pusti aromu. Skinite sa vatre. Dodajte žalfiju, koru limuna i šafran. Promešajte i sklonite sa strane.
Sipajte bujon i vino u duboki tiganj i kuvajte do ključanja na srednjoj temperaturi. Smanjite temperaturu i pustite da se krčka.
Zagrejte ulje i maslac u tiganju sa debelim dnom na srednjoj temperaturi. Dodajte crni luk i pržite 2 minuta uz mešanje ili dok luk ne omekša. Dodajte braon i bele šampinjone i pržite 3 minuta uz mešanje ili dok pečurke ne omekšaju.
Dodajte pirinač i pržite 2 minuta uz mešanje ili dok zrna ne postanu staklasta. Sipajte jednu kutlaču (125 ml / 1/2 šolje) mešavine bujona u mešavinu pirinča i mešajte drvenom varjačom sve dok tečnost u potpunosti ne ispari. Nastavite da dosipate po jednu kutlaču mešavine bujona, sve vreme mešajući i vodeći računa da sva tečnost ispari pre dodavanja nove količine. Kuvajte sve dok pirinač ne omekša, a rižoto postane kremast (biće potrebno oko 25 minuta).
Dodajte enoki pečurke i pržite 3 minuta uz mešanje ili dok ne omekšaju. Skinite sa vatre. Umešajte parmezan i peršun. Probajte i posolite.
Servirajte jednake količine rižota u tanjire. Prelijte mešavinom ulja, pospite preostalim parmezanom i poslužite jelo.