TEFAL Secure Trendy ekspres lonac P2584401

Secure Trendy ekspres lonac P2584401 Brzo i moderno

Kuvajte brzo, ali sa stilom! Secure Trendy Ekspres lonac iz Tefala karakteriše moderan dizajn uz malo boje, za savršeni dodatak vašoj kuhinji! Pripremite obroke dvostruko brže* i iskoristite najbolje moguće dva programa kako biste optimizovali proces pripreme – jedan za povrće puno hranljivih sastojaka i drugi za mekano meso koje je spremno u trenu. Napravljen da traje, Secure Trendy je opremljen bezbednosnim sistemom sa 5 tačaka za potpuni spokoj i potpuno je kompatibilan sa svim ringlama uključujući indukciju.

*U poređenju sa standardnim Tefal loncem

Oznaka: P2584401

Osnovno
  • Kuvanje sa stilom

    Otkrijte savršen dodatak vašoj kuhinji, uz moderan dizajn sa malo boje.

  • Kuva do 2x brže*

    Kuvajte ukusna jela za dvostruko kraće vreme* zahvaljujući poklopcu za kuvanje pod pritiskom

    *U poređenju sa standardnim Tefal loncem

  • 2 programa kuvanja 

    Dva programa optimizuju temperaturu kuvanja i čuvaju hranljive sastojke. Program za povrće čuva do 80% vitamina C u vašem povrću, dok program za meso kuva meso brže*.

    *U poređenju sa standardnim Tefal loncem

  • Sistem sa 5 bezbednosnih tačaka 

    Zahvaljujući pažljivo dizajniranim bezbednosnim karakteristikama, bićete spokojni tokom pripreme. Ekspres lonac može započeti kuvanje pod pritiskom samo kada je poklopac zatvoren i zaključan. Radni ventil reguliše pritisak. Ukoliko se izlaz za paru začepi, preuzima bezbednosni ventil, pa dolazi do deformacije dihtunga što garantuje bezbednost. Na kraju, ručka za otvaranje se može koristiti samo kada lonac nije pod pritiskom

  • Napravljen da traje 

    Napravljen da traje i testiran za 30 godina upotrebe, Secure Trendy ima garanciju od 10 godina na lonac i  mogućnost popravke u periodu od 15 godina

  • Beskrajni recepti

    Za pripremu velikog izbora ukusnih jela - od mesa u sosu do povrća i ribe pripremanih na pari, čak i dezerata.

  • Potpuna kompatibilnost 

    Potpuno kompatibilan sa svim ringlama: gas, električne, keramičke i indukcione.

  • Mogućnost pranja u mašini za posuđe*

    Secure Trendy ekspres lonac se može prati u mašini za posuđe* , što olakšava čišćenje.

    *osim poklopca 

  • Ušteda energije

    Uštedite do 50% električne energije sa Tefal ekspres loncem.

    *u poređenju sa tradicionalnim Tefal loncem

Karakteristike
Izvor toplote INDUKCIJA, GAS, ELEKTRIKA, STAKLOKERAMIKA, HALOGENA PLOČA  
Korpa za kuvanje na pari    
Dodatni poklopac NE  
Uputstva i priručnik
Česta pitanja
Aplikacija više nije kompatibilna sa verzijom Android 4.4.4 ili starijim verzijama zbog pojačanih mjera zaštite podataka.

Ako je moguće, preporučujemo vam da ažurirate svoj uređaj na noviju Android verziju ili da upotrijebite drugi kompatibilan uređaj.

Ažuriranja ne samo da će vam omogućiti da uz nove funkcije i kompatibilnost sa najnovijom tehnologijom uživate u poboljšanom iskustvu, već će vas i zaštititi od mogućih sigurnosnih propusta koji su popravljeni u najnovijim verzijama.
Ekspres lonac možete otvoriti kada se ohladio i kada se smanjio unutrašnji pritisak (kada su se u potpunosti spustio pokazatelj zaključavanja ili pokazatelj pritiska) (u zavisnosti od modela).
Pomoću ovog aparata možete kuvati na pari. Ovo je veoma kvalitetan metod kuvanja povrća. Na primer, tako ćete očuvati vitamine i hranljive materije. - Ne sipajte više od 750 ml (6 čaša) tečnosti. - Koristite korpu za kuvanje na pari. Postavite je na tronažac ili okačite na odgovarajuće mesto u loncu (u zavisnosti od modela) i vodite računa da se hrana ne uroni u vodu.
Ne ostavljajte hranu u ekspres loncu pre i posle kuvanja. Pripremljenu hranu odložite u frižideru u zatvorenoj posudi.
Proverite: -vreme kuvanja, -da li je izvor toplote podešen na najveću temperaturu nakon dostizanja radnog pritiska, -pravilan položaj ventila za regulisanje pritiska, -količinu tečnosti.
Kuvanje na pari može biti do 3 puta brže nego u uobičajenim loncima. Počnite od recepata u knjizi recepata/uputstvu za upotrebu dostavljenu uz aparat. Kada shvatite princip kuvanja, možete ga primeniti i na druge recepte. Vodite računa da uvek koristite barem 250 ml (2 čaše) tečnosti.
Postoje 2 metoda:
Sporo otpuštanje – polako okrenite selektor programa na položaj pare. Ovo se koristi prilikom pripreme gulaša, povrća, jela sa mesom i ribom.
Brzo otpuštanje – postavite aparat pod slavinu hladne vode koja će usmeriti mlaz na metalni deo poklopca. Ovo se koristi za jela na bazi tečnosti, poput supa, pirinča, testenine, mlečnih pudinga, krema od jaja, mešavine torte i pudinga, recepata sa pirinčem ili testeninom i recepata sa velikim sadržajem tečnosti, kako bi se izbeglo da tečnost izađe kroz ventil zajedno sa parom prilikom otpuštanja ventila za regulisanje pritiska.

Kada je pokazatelj pritiska spušten, sav pritisak je otpušten.
Uvek koristite barem 250 ml tečnosti.
Tokom prvih 5 minuta rada izostanak pritiska je normalan, dok se ekspres lonac zagrijeva.
Ako lonac ne dostigne pritisak nakon prvih 5 do 10 minuta, provjerite:
• da li je vatra ili izvor toplote na maksimumu.
• da li je poklopac pravilno zatvoren.
• da li je dihtung pravilno postavljen i da nije prljav ili iskrivljen.
• da li imate dovoljno vode u loncu: minimalno 250 ml (2 čaše).
• da li je prekidač pritiska je ispravno podešen (u zavisnosti od modela).
• da indikator zaključavanja ili indikator pritiska nije blokiran (u zavisnosti od modela).

U svakom slučaju, pogledajte korisnički priručnik vašeg ekspres lonca.
Koristite pogodne izvore toplote. Pogledajte uputstvo za upotrebu da biste saznali koji su pogodni izvori toplote. Modeli koji imaju ekskluzivnu Diffusal bazu veoma dobro reaguju na sve grejne površine, uključujući i induktivne. Koristite ploču čiji je prečnik jednak ili manji od prečnika osnove ekspres lonca.
• Aparat je prepun.
• Temperatura je prevelika.
• Regulator pritiska, pokazatelj zaključavanja ili sigurnosni sistem su blokirani, usled neadekvatnog održavanja i sprečavaju normalan rad.
Pre otvaranja aparata, postajte se da ste otpustili svu paru i da je pokazatelj zaključavanja spušten. Ako ste sigurni da je otpuštena sva para, prodrmajte proizvod i vidite da li će se spustiti pokazatelj zaključavanja ili pokazatelj pritiska (u zavisnosti od modela). Ako ne dođe do ovoga, stavite aparat pod mlaz hladne vode i pokušajte ponovo da ga otvorite.
Možete da koristite lonac kao veliki tiganj za sos ili gulaš. Da biste ga koristili na ovaj način, možete kupiti stakleni poklopac ekspres lonca.
Možete pripremati gotovo sve u ekspres loncu: Možete pripremati supe, kuvati mesto, ribu i povrće i pripremati ukusne dezerte. Detaljne recepte možete naći u knjizi recepata koja je pridružena ekspres loncu ili na veb-sajtu.
Isključite izvor toplote.
Ostavite aparat da se ohladi.
Nakon otvaranja ekspres lonca, proverite da li sva para izašla i da li je pokazatelj zaključavanja u pravilnom položaju (u zavisnosti od modela).
Proverite i očistite sve radne delove i proverite stanje dihtunga.
Ako niste rešili problem, odnesite ekspres lonac (ili njegove delove) u ovlašćeni servis.
Na većini ekspres lonaca podešavanje 1 namenjeno je hrani kao što je povrće, dok je podešavanje 2 namenjeno mesu i zamrznutoj hrani.
Kuvanje započinje kada ventil za regulisanje pritiska omogući postepeno otpuštanje pare i proizvodi pravilan šišteći zvuk. Tada treba smanjiti temperaturu i izračunati vreme neophodno za kuvanje koje je navedeno u receptu. Nutricook drugim tonom upozorava da treba smanjiti temperaturu pre završne faze kuvanja uz blagu paru.
Biće potrebno više vremena da se dostigne potreban pritisak, ali će vreme kuvanja biti isto (nakon aktivacije radnog ventila).
Korpa mora da se koristi za kuvanje na pari. Za obično kuvanje korišćenje korpe nije obavezno.
Za direktno kuvanje u posudi, uvek dodajte najmanju količinu tečnosti, odnosno makar 2 čaše tečnosti (25 cl ili 8,8 UK fl oz (britanska tečna unca)).
Za kuvanje na pari, dodaje 75 cl (26 UK fl oz) vode u posudu.
Maksimalni nivo tečnosti: nemojte da sipate tečnost tako da premašite 2/3 posude.
Upozorenje: ako ste zagrevali ekspres lonac bez tečnosti, odnesite ga u ovlašćeni servisni centar.
Kad kuvate velike komade mesa i namirnice s pokožicom (cele kobasice, jezik, živinu...), savetujemo vam da ih pre pripreme izbodete nožem ili viljuškom. Oni mogu sadržati vrelu tečnost koja tokom pripreme može prskati.
Morate odneti ekspres lonac u ovlašćeni servis nakon 10 godina upotrebe.

OPERITE POSUDU:
• Nakon svake upotrebe operite posudu, korpu i dihtung vodom i tečnošću za pranje sudova. Ne koristite izbeljivač i proizvode koji sadrže hlor.


OPERITE POKLOPAC (*u skladu sa ekspres loncem):
• Zasebno operite poklopac i dihtung sunđerom i tečnošću za pranje sudova.
• Osušite ih i vratite dihtung u poklopac.
Oprez: Nikad ne stavljajte tajmer pod vodu ako postoji.


OPERITE POKLOPAC I MODUL* (*u skladu sa ekspres loncem):
• Preporučuje se da nakon svake upotrebe izvadite upravljački modul da biste ga oprali.
• Okrenite poklopac i novčićem odvrnite pričvrsnu navrtku modula.
• Operite modul i poklopac sunđerom i tečnošću za pranje sudova.
Oprez: nikad ne stavljajte tajmer pod vodu.
• Pričvrstite modul na poklopac, uverite se da je preklopnik poravnat sa sličicom „otvoren ekspres lonac“ i da su čeljusti priljubljene uz poklopac. Okrenite sklop i pritegnite navrtku.


MAŠINA ZA PRANJE POSUĐA:
Broj delova koji se stavlja u mašinu za pranje posuđa zavisi od modela.
Kod nekih modela u mašinu za pranje posuđa sme da se stavlja samo posuda.
Kod ostalih modela u mašinu za pranje posuđa smeju da se stave samo posuda i poklopac bez modula.
Kod modela ClipsoMinut' Duo nijedan deo ne sme da se stavi u mašinu za pranje posuđa.
Napomena: Dihtung, tajmer i modul ne smeju da se stavljaju u mašinu za pranje posuđa.


PROVERITE SIGURNOSNE UREĐAJE:
1) Ako modul može da se izvadi iz proizvoda:
Pri čišćenju modula iskoristite priliku da proverite da se sigurnosni uređaji nisu začepili.
• Otvor za ispuštanje pare: proverite pogledom spram svetla da li je otvor možda začepljen. Ako jeste, stavite ga pod mlaz vode.
• Proverite da li je radni ventil pokretan biranjem sličice „povrće“ i pritiskanjem ventila.
• Sigurnosni ventil: jako pritisnite pamučno ispupčenje na srednjem delu cevi koje mora biti pokretno.
• Dihtung: nakon svakog kuvanja očistite dihtung i njegovo ležište sunđerom i tečnošću za pranje sudova. Vratite ga u svoje ležište.

2) Kod ostalih proizvoda:
• Radni ventil: uklonite ventil i očistite ga pod tekućom vodom.
• Otvor za ispuštanje pare: proverite pogledom spram svetla da li je cev možda začepljena. Ako jeste, stavite je pod mlaz vode.
• Sigurnosni ventil: Lagano pritisnite ventil koji mora biti lako pokretljiv.
• Dihtung: očistite dihtung sunđerom i tečnošću za pranje sudova nakon svakog kuvanja. Vratite ga pravilno u svoje ležište.
Ako imate klasičan ekspres lonac, pažljivo očistite vidljivi deo dihtunga i ivice posude.
Za aluminijumske modele, ponovite postupak „prva upotreba" koristeći sodu bikarbonu (pogledajte uputstva). Za modele od nerđajućeg čelika, očistite lonac žičanim sunđerom i sredstvom posebno namenjenim za čišćenje nerđajućeg čelika. Nikada ne koristite izbeljivač.
Dihtung treba da zamenite svake godine. Ako ekspres lonac ne dostiže pritisak i para izlazi oko poklopca, proverite da li je dihtung dobro postavljen.

Zamena dihtunga za modele sa kopčama (ekspres lonac, Authentique ili Actua):
Skinite stari dihtung i proverite da li je kućište dihtunga čisto. Umetnite novi dihtung i gurnite ga prstima da bi ušao u ležište. Ne koristite druge predmete da ne biste oštetili dihtung.



Zamena dihtunga na drugim modelima:
Uklonite stari dihtung i zamenite ga novim.

Okrenite poklopac naopako i tako poklopite lonac. Sklopite ručke, ako imate takav model lonca.
Da, preporučujemo da očistite dihtung poklopca nakon svake pripreme hrane sunđerom i tečnošću za pranje sudova. Ako imate model sa demontažnim dihtungom, očistite i njegovo kućište.
Kada ponovo umećete demontažni dihtung nakon čišćenja, uverite se da ja natpis „strana poklopca“ okrenut prema poklopcu.
Ne smete da perete tajmer u mašini za sudove ili pod mlazom vode iz slavine, jer nije vodootporan.
Ne smete da koristite rastvarače.
Jednostavno ga prebrišite suvom krpom.
Pre svake upotrebe proverite da li su ventili blokirani. Da biste obavili proveru, pogledajte ilustracije koje odgovaraju vašem modelu ekspres lonca.
• Uverite se da je preklopnik poravnat sa sličicom „otvoren ekspres lonac“.
• Proverite da li je dihtung pravilno postavljen.
• Ako otvorite/zatvorite ekspres lonac tokom kuvanja, lagano pritisnite sredinu poklopca da biste ga zatvorili.
• U slučaju ekspres lonaca modela ClipsoMinut'® skinite dihtung sa poklopca i stavite ga pod mlaz vode. Vratite u poklopac bez prebrisavanja.
Nakon 10 godina upotrebe, ekspres lonac zaslužuje malo pažnje: odnesite ga u ovlašćeni servisni centar na proveru.
Pre početka stvaranja pritiska, možete da okrećete poklopac. To je sasvim u redu.
Oni su Torx šrafovi. Imaju ureze i mogu da se odvrnu šrafcigerom sa ravnom glavom, tako da kada se ručka olabavi ili treba da se promeni, možete ih pritegnuti šrafcigerom sa ravnom glavom. Torx šrafcigere možete nabaviti u većini gvožđara koje imaju „uradi sam” asortiman.
Proverite da nema izbočina, naprsnuća ili oštećenja na karbidi ručke. Ako nema oštećenja, pritegnite šrafove koristeći šrafciger sa ravnom glavom. Ukoliko ima oštećenja, moraćete da zamenite ručku.
Kada se namirnice, kao što je pirinač, koje sadrže proteine i ugljene hidrate kuvaju pri visokim temperaturama, amino kiseline i šećer se razdvajaju i daju taj sivi izgled. To nema nikakvog uticaja na ukus i bezbedno je za jelo.
Te mrlje i presijavanja su mineralne naslage na površini lonca kojih obično ima u vodi – naslage kalcijuma, silikona, magnezijuma i gvožđa. Ne morate da brinete o njima.
Proverite sledeće elemente:
• Da li ste smanjili temperaturu kada je ventil za kontrolu pare počeo da ravnomerno otpušta paru i kada se začulo neprekidno šištanje?
• Da li ste ispustili paru kada je isteklo vreme kuvanja?
Ako je ekspres lonac sam ispustio paru bez prethodne dekompresije, hrana će nastaviti da se kuva jer će aparat biti pod pritiskom.
Kada vreme kuvanja istekne, treba da isključite ringlu i da ispustite paru.
Vreme kuvanja zavisi od količine i veličine namirnica, a i od vaših preferencija.
Ovo je normalno tokom prvih par minuta.

Proverite da li je tačno sedeće:
• Izvor toplote je dovoljno jak; ako nije, pojačajte ga.
• Količina tečnosti u posudi je dovoljna.
• Radni ventil se nalazi na sličicama 1/2 ili na sličicama sastojaka.
• Ekspres lonac je dobro zatvoren.
• Nema oštećenja na dihtungu i ivici posude.
• Dihtung je dobro postavljen u poklopac.

Ako ova pojava ne nestane:
• Isključite izvor toplote.
• Pomerite poklopac do sličice koja prikazuje izlaženje pare.

• Sačekajte da se indikator pritiska spusti.
• Otvorite ekspres lonac.
• Očistite radni ventil i cev za ispuštanje pare.
Postepeno se prebacite s pozicije za kuvanje pod pritiskom na poziciju otpuštanja. Ako se problem nastavi (često slučaj s nekim vrstama hrane: leća...) vratite se na poziciju za kuvanje i napravite brzo otpuštanje pod hladnom vodom.
Pomerite preklopnik na neki od simbola za pripremu koji odgovara vašem modelu ekspres lonca.

• U slučaju ekspres lonaca sa 1 nivoom pritiska, uključujući i ClipsoMinut'®, pomerite preklopnik u sledeći položaj:


• U slučaju ekspres lonaca sa 2 nivoa pritiska, uključujući i Clipso® + Precision, pomerite preklopnik u jedan od sledećih položaja:
Povrće
Meso


• U slučaju ekspres lonaca sa 4 nivoa pritiska, uključujući i Nutricook®, pomerite preklopnik u jedan od sledećih položaja:
Povrće
Škrob
Meso
Riba i morski plodovi


Ako problem ne nestane, odnesite uređaj na proveru u ovlašćeni servis.
1. Napunite lonac sa: minimalno 250 ml tečnosti, do 2/3 posude ili i manje (u zavisnosti od tipa hrane i recepta). 2. Zatvorite ekspres lonac: svi naši ekspres lonci osmišljeni su tako da ako nisu pravilno zatvoreni, pritisak ne može da poraste. 3. Kuvanje: ekspres lonac treba postaviti na izvor toplote koji je podešen na maksimalnu vrednost. Zatim, za nekoliko minuta, dostići će temperaturu od 100°C (110°C do 120°C u zavisnosti od tipa ili položaja ventila za regulisanje pritiska). Ventil za regulisanje pritiska omogućava otpuštanje pare: tada treba smanjiti temperaturu i izračunati vreme kuvanja. Ovaj postupak omogućava uštedu energije do 70% u poređenju sa konvencionalnim kuvanjem u vodi. 4. Kraj kuvanja, otpuštanje pare: kada je isteklo vreme kuvanja, treba isključiti izvor toplote i otpustiti svu paru tako što ćete okrenuti ventil za regulisanje pritiska na položaj otpuštanja pare. Sada možete da otvorite ekspres lonac. Možete ubrzati otpuštanje pare iz ekspres lonca tako što ćete ga postaviti pod hladnu vodu.
Ako para izlazi ispod poklopca, proverite:da li je poklopac ispravno zatvoren; da li je gumena kapa pravilno postavljena u poklopcu; da li je čista? Ako je prljava, očistite je;
ako je dihtung u dobrom stanju – ne zaboravite da ga zamenite svake godine;
da li je gumeni dihtung i dalje pogodan za upotrebu? Da li je na modelu Authentique zatezanje odgovarajuće? Da li je poklopac oštećen ili ulubljen? Da li su poklopac, sigurnosni ventil i regulator pritiska čisti?
Proverite da li je ivica ekspres lonca oštećena.
Ekspres lonac ima nekoliko sistema koji garantuju savršeno bezbedan rad. Sigurnosni sistem zatvaranja (u zavisnosti od modela): Ekspres lonac opremljen je sigurnosnim sistemom koji sprečava porast pritiska ako poklopac nije potpuno ili pravilno zatvoren. Ako je poklopac nepravilno postavljen, sigurnosni sistem će sprečiti da se pokazatelj zaključavanja podigne i da tako poraste pritisak. Sigurnosni sistem otvaranja (u zavisnosti od modela): Ako je ekspres lonac pod pritiskom, pokazatelj zaključavanja je podignut i sprečava otvaranje. Da biste spustili poklopac, neophodno je da smanjite pritisak i tek tada možete otvoriti aparat. Proverite položaj pokazatelja zaključavanja ili pokazatelja pritiska (u zavisnosti od modela). Da bi se aparat otvorio, indikator treba da je spušten. Bezbednost uz visok pritisak: tokom kuvanja, ako se blokira ispust pare, sigurnosni sistem prekomernog pritiska će se aktivirati: 1) Prva faza: sigurnosni ventil otpušta pritisak. 2) Druga faza: dihtung omogućava otpuštanje pritiska između poklopca i posude. 3) Treća faza (u zavisnosti od modela): pokazatelj zaključavanja se podiže iznad ručke i omogućava vertikalno otpuštanje pritiska. Da biste otvorili aparat, nakon potpunog hlađenja, morate vratiti pokazatelj zaključavanja u prethodni položaj.
odnesite ga u ovlašćeni servis.
Ekspres lonci na ringli dostižu temperaturu od otprilike 118 °C na programu za piletinu i otprilike 111 °C na programu za povrće.
Ekspres lonci kuvaju pod pritiskom od 13 lb/psi do 0,9 bara za meso i 8 lb/psi do 0,55 bara za povrće.
Samo bez poklopca, naročito ako hoćete da propržite hranu pre pripreme.
Kuvanje počinje kada ventil za kontrolu pritiska započne ujednačeno puštanje pare, pri čemu proizvodi pravilan šišteći zvuk. Kada dođe do toga, smanjite temperaturu i izračunajte vreme kuvanja koje recept predviđa.
Okrenite poklopac naopako na lonac, jer to produžava radni vek dihtunga.
• Proverite da li imate barem 250 ml tečnosti u loncu.
• Proverite da li je dihtung pravilno postavljen. Neki modeli imaju klin unutar poklopca koji se uklapa u rupicu u dihtungu. Ako se klin i dihtung ne poklapaju kako treba, to će uticati na pritisak.
• Dihtung može biti zaprljan ili iskrivljen i potrebno je da ga zamenite. Dihtung treba da zamenite svake godine.
• Proverite da li je ventil za kontrolu pritiska čist i da nije zapušen nekim ostacima hrane.
• Proverite da li je obod lonca u dobrom stanju i da lonac nije iskrivljen.
• Ventil za kontrolu pritiska nije stavljen kako treba ili regulator nije u poziciji 1 ili 2 (u zavisnosti od modela). Konsultujte uputstvo za upotrebu da biste saznali metod koji se koristi za vaš model.
• Temperatura je preniska. Uvek koristite visoku temperaturu da biste dostigli pritisak u loncu. Kad se pritisak dostigne i dobijete jak tok pare, smanjite grejač da biste uspostavili ujednačen tok i počnite da merite od tog trenutka. Kod svih recepata se zahteva da se smanji temperatura kada se dostigne pritisak.
• Indikator zaključavanja je blokiran. To je igla indikatora zaključavanja ili indikatora pritiska (u zavisnosti od modela) koja se podiže kada raste pritisak u loncu i pada kada se otpušta. Ako se ne podiže, možda je potrebno da je očistite. Potražite smernice za čišćenje vašeg modela aparata u uputstvu za upotrebu.
• Proverite da li ste dobro stavili poklopac.
On se koristi tokom transporta da bi se sprečilo da se poklopac i zaptivka slepe. Beli prah je bezbedan, ali možete da operete pre korišćenja ako želite.
Ekspres lonac je dizajniran tako da dugo traje i da zadovoljava potrebe porodica sa različitim brojem članova.
Evo preporučenih zapremina ekspres lonca u litrima:
• za 1 do 4 osobe: 3 do 4,5 l
• za 4 do 6 osoba: 6 l
• za 6 do 8 osoba: 7,5 do 8 l
• za 7 do 10 osoba: 10 l
Ovo se dešava zato što je kuvanje pod pritiskom znatno brže od uobičajenog vida kuvanja.
Dakle, morate strogo da se pridržavate vremena kuvanja da biste postigli dobre rezultate.
Neki modeli poseduju posebne programe za pripremu mesa ili povrća, a njima se osigurava optimalno kuvanje.
Ekspres lonac je predviđen za uobičajeno kuvanje hrane (hrana se uranja u vodu sa ili bez korpe) ili kuvanje hrane na pari (hrana se postavlja u korpu iznad oznake nivoa vode).
Takođe možete da ga koristite za krčkanje ili sotiranje pre kuvanja pod pritiskom, pa čak i za dinstanje sa poklopcem, ali bez povećanja pritiska.
Ne, tajmer je predviđen za jednu upotrebu.
On upravlja dvema fazama kuvanja – kuvanju pod pritiskom i nežnim kuvanjem. Zato tajmer mora da se nalazi na predviđenom mestu, odnosno, na poklopcu.
Da. Izazvaćete veliko oštećenje ekspres lonca ako pripremate hranu bez tečnosti.
Ne, ne preporučujemo vam da koristite ekspres lonac za prženje, jer ga tako možete oštetiti.
Vodite računa da ne stavljate eskpres lonac u rernu. Garancija će prestati da važi ako se ne budete pridržavali ovog uputstva.
Idite u odeljak „Dodaci“ na veb lokaciji da biste jednostavno pronašli sve što vam je potrebno za proizvod.
Pronađite detaljnije informacije u odeljku Garancija na Internet stranici.