Uputstva za upotrebu i često postavljana pitanja OPTIMO 33L CT OF464810
Multifunkcionalna i jednostavna pećnica!
Retro dizajn i kompaktna veličina Optimo 33 L je najjednostavnija pećnica sa ventilatorom za svakodnevno kuvanje. Jednostavno odaberite željenu temperaturu, vreme i način kuvanja od 6 postojećih programa i uživajte u svim vašim omiljenim jelima.
Pre prve upotrebe: • Raspakujte aparat. Ambalaža se može reciklirati, ali je možete sačuvati jer ovo može biti korisno za transport rerne ili slanje u ovlašćeni servis. • Stavite rernu na stabilnu površinu. • Uklonite sve nalepnice i zaštite iz unutrašnjosti i spoljašnosti rerne. • Uklonite sav pribor* iz rerne (rešetku, ražanj itd.). • Očistite rernu i pribor vlažnom krpom. Osušite pažljivo. • Zatvorite vrata držeći samo ručku. • Odmotajte kabl za napajanje i uključite u uzemljenu utičnicu. • Odaberite funkciju „Rerna”. • Podesite termostat rerne na maksimalnu temperaturu. • Podesite vreme 15-20 minuta. Rerna počinje da radi. Može se pojaviti malo dima, ova pojava je normalna i nestaće upotrebom. Vrata otvarajte i zatvarajte isključivo držeći za ručku.
• Za pečenje mesa i živine: koristite tacne sa visokim stranama (5 cm minimum) da sprečite da masnoća prska po zidovima rerne. • Za peciva koristite tacne sa nelepljivom podlogom da bi vam bilo lakše da ih izvadite.
Da biste ispekli meso, ribu, gratinirana jela, sufle, peciva itd.: • Postavite rešetku na željenu visinu. • Postavite dugme za odabir funkcija na poziciju "Rerna". • Stavite pleh sa hranom u rernu i zatvorite vrata. • Podesite termostat na željenu temperaturu. • Podesite tajmer. Rerna greje i zaustavlja se automatski prema programiranom vremenu. Uvek imate mogućnost prekidanja kuvanja vraćanjem tajmera na nulu. Zagrevanje pre pečenja nije neophodno (u zavisnosti od recepta). Temperatura vrata i zidova je visoka kada je rerna u funkciji. Imajte na umu, ne stavljajte posudu direktno na bazni element.
Za Roštilj i pečenje svih vaših priprema: • Zagrejte rernu. • Stavite tacnu ili meso što je bliže moguće roštilj elementu tako da hrana ne dodiruje element. • Možete staviti u pleh ili posudu malo vode na bazni element, tako da možete da prikupite masnoću i sok iz hrane koju pripremate. • Ostavite odškrinuta, priljubljena vrata (u zavisnosti od modela). • Postavite dugme za odabir funkcije u "Roštilj" poziciju. • Podesite potrebno vreme kuvanja i koristite tajmer. Rerna počinje da radi. Meso je potrebno okrenuti na polovini vremena kuvanja (kobasice, svinjske šnicle, itd.). Na kraju kuvanja, ako je isteklo vreme, rerna staje automatski, a ako ne, podesite tajmer na nulu.
Ne, morate da aktivirate tajmer i podesite termostat kako bi se pećnica uključila. Kuvanje možete zaustaviti u svakom trenutku time što ćete tajmer podesiti na nulu.
Pre bilo kakvog održavanja ili čišćenja: isključite aparat i ostavite rernu da se ohladi. Jednostavno brisanje sunđerom je dovoljno da očistite spoljašnjost aparata. Očistite vrata, farbane ili lakirane površine i providne delove vlažnim sunđerom i blagim deterdžentom. Ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje (naročito na bazi izbeljivača sa natrijumom), ili žice za ribanje. Da bi se olakšalo čišćenje, vaša rerna je opremljena : • Funkcijom samočišćenje zidova* posle kuvanja masne hrane. Uključite rernu dok je prazna, sa termostatom na maksimalnoj poziciji 10 minuta, sa zatvorenim vratima. • Roštilj element može da se spusti ali ne i da se izvadi*. • Glatka baza od emajla može da se podigne* (nije demontažna). * U zavisnosti od modela Za zalepljenu hranu, možete da koristite mekanu, neabrazivnu metalnu žicu. Nikada nemojte gurati elemente prilikom rukovanja. Sva dodaci* (polica, fioka, rotacioni komplet) mogu da se peru vodom i deterdžentom ili u mašini za sudove.
Jeste,uobičajeno je da emituje malo dima i mirisa prvi put kada koristite aparat. Ova pojava će brzo nestati. Preporučujemo da prvi put uključite aparat kada je prazan (bez pribora): namestite termostat na max poziciju 15 do 20 minuta.
Ako se zapale neki delovi aparata nikada ne pokušavajte da ugasite vatru vodom. Ugasite plamen vlažnom krpom, prekrivajuću ceo uređaj. Isključite aparat i ne otvarajte vrata rerne.
1 - Vodite računa o preporučenom vremenu pečenja,2 - Koristite tamne metalne tepsije sa podesivom visinom i izbegavajte zemljane tepsije, kao i tepsije od terakote, porcelana ili stakla3 - Postavite policu u pravilan položaj: Na sredinu, u slučaju rerne sa ventilatorom i na dno, u slučaju konvekcijske rerne,4 - Ne koristite aluminijumsku foliju za kuvanje.
Nakon što ste sledeli uputstva za aktiviranje aparata navedena u uputstvu za upotrebu, proverite da li utičnica radi tako što ćete povezati neki drugi aparat. Ako još uvek ne radi, nemojte rastavljati ili popravljati aparat samostalno i odnesite ga u ovlašćeni servis.
Ne. Rerna nije dizajnirana tako da bi mogla biti ugrađena u kuhinjsku jedinicu. Mora biti postavljena na stabilnu površinu koja može da izdrži temperature od najmanje 90 °C. Veoma je važno da se ostavi slobodnog mesta oko rerne a naročito na vrhu.
Režim za odleđivanje ubrzava vreme potrebno da se odledi hrana mešanjem vazduha unutar pećnice (nema faze zagrevanja tokom rada u režimu za odleđivanje).
Vreme kuvanja navedeno u tabeli je informativnog karaktera. Može da varira u zavisnosti od kvaliteta sastojaka i posuda koje se koriste. Vreme kuvanja stoga treba prilagoditi u zavisnosti od hrane i posuda za kuvanje koje se koriste.
Toplota se generiše, a onda raspršuje ventilatorom koji se nalazi sa zadnje strane pećnice, čime se garantuje izuzetno ravnomerno kuvanje bilo gde u pećnici. Raspršivanje vazduha omogućuje da vaša hrana bude ravnomerno skuvana.
Ova funkcija obuhvata zagrevanje uz pomoć ventilatora i niži otpor, čime se istovremeno omogućuje vrhunski jednako pečenje, sa hrskavom teksturom testa.