FILTRA PRO FR510170Patentirani sistem filtracije za jednostavno čišćenje!
Filtra Pro za profesionalne rezultate prženja!
Filtra Pro je polu-profesionalna friteza sa tehnologijom hladne zone. Uz kapacitet od 3L za ulje, možete ispržiti do 1.2 kg ukusnog pomfrita. Poseduje patentiranu mrežu za filtriranje koju možete koristiti nakon svakog prženja tako da ne ostaje talog i ulje ostaje čisto kao i grejni element za brze i savršene rezultate. Filtra Pro Inox & Design može se u potpunosti rasklopiti i svi elementi osim grejnog bloka se mogu da se peru u mašini za pranje posuđa. Opremljena je podesivim termostatom i mehaničkim tajmerom. Poklopac se može da se koristi tokom prženja i poseduje prozor za nadgledanje prženja. Opremljena je trajnim metalnim filterom.
Nikad nije bilo lakše napraviti pomfrit kao što to rade profesionalci!
Filtra Pro Inox & Design 4L je moderna poluprofesionalna friteza koja je napravljena da traje zahvaljujući robusnoj posudi od emajla i kućištu od nerđajućeg čelika.
Ova poluprofesionalna friteza poseduje tehnologiju hladne zone i snagu od 2400W.
Ova friteza poseduje mrežu za filtriranje koju možete koristiti nakon svakog prženja kako ne bi bilo taloga i kako bi ulje ostalo čisto. Tako dobijate savršeno hrskav domaći pomfrit za svakoga!
Uz kapacitet od 3L za ulje, možete pržiti do 1.2 Kg ukusnog pomfrita, poput profesionalca. Poseduje i uronjeni grejni element za brze i savršene rezultate. Njegova posuda od emajla je demontažna pa je tako i jednostavna za čišćenje. Filtra Pro se može rasklopiti u potpunosti i svi elementi osim grejnog bloka mogu da se peru u mašini za pranje posuđa.
Možete postaviti temperaturu od 150°C do 190°C i odabrati vreme kuvanja zahvaljujući mehaničkom tajmeru. Ili možete pratiti kuvanje kroz prozor na poklopcu. Poklopac se može koristiti tokom prženja i poseduje trajni metalni filter.
Zahvaljujući Filtra Pro, nikad nije bilo lakše pržiti poput profesionalnih kuvara i dobiti profesionalne rezultate!
Osnovno
Svetska inovacija: patentirani sistem filtracije ulja
Filtra Pro poseduje jedinstvenu prednost: patentiranu mrežu za filtriranje ulja nakon svake upotrebe. Tako ulje ostaje duže čisto duže i smanjeni su neprijatni mirisi.
Patentirana mreža za filtriranje
Filter je postavljen unutar posude, čak i tokom prženja. Veoma je jednostavan za upotrebu i za pranje u mašini za pranje posuđa.
Filtriranje ulja jednim potezom
Mreža za filtriranje može jednostavno da se koristiti zahvaljujući ručki sa spoljne strane.
Nadgledajte proces prženja
Ova friteza ima poklopac sa prozorom i metalnim filterom. Takođe, poseduje i posudu za pozicioniranje i ceđenje ulja direktno u posudu nakon prženja.
Jednostavna za upotrebu
Podesite vreme i tajmer će se oglasiti kada je vaš pomfrit gotov!
Podesite temperaturu uz pomoć podesivog termostata od 150° do 190°C.
Jednostavna za čišćenje
Friteza je veoma jednostavna za čišćenje. Kućište, posuda, poklopac, korpa za prženje i filter mreža mogu da se peru u mašini za pranje posuđa.
Kućište od nerđajućeg čelika
Friteza je napravljena da traje zahvaljujući svom jakom kućištu od nerđajućeg čelika.
Namirnice u testu ne treba stavljati direktno u korpu. Testo će se umotati oko kalema korpe i zaglaviti se. Prvo spustite korpu u ulje. Nosite rukavice kada stavljate namirnice u testu direktno u ulje.
Ulje čuvajte u fritezi sa zatvorenim poklopcem, kako bi ostalo sveže i čisto. Ako dugo nećete koristiti fritezu, čuvajte ulje u drugoj posudi i očistite fritezu.
Nikada ne mešajte različita ulja, jer svako ulje dostiže temperaturu prženja u različito vreme, i naročito to će izazvati emulzije i prelivanja tokom kuhanja.
Vreme zagrevanja varira od 10 do 18 munuta, u zavisnosti od modela i veličine. Takođe, vreme može zavisiti i od toga da li imate model sa fiksiranom ili demontažnom posudom. Indikator lampica temperature (u zavisnosti od modela) je uključena dok se friteza zagreva i isključuje se kada je friteza dostigla temperaturu.
Metalne ugljene filtere treba menjati na svakih 35-50 upotreba, u zavisnosti od modela (indikator zasićenosti pokazuje kada treba promeniti filter). Penaste filtere treba menjati na svakih 20 upotreba. Ako pripremate ribu, preporučujemo korišćenje posebnog filtera i zamenu ulja nakon svake upotrebe. „Waterclean" filter koji je sačinjen od ugljeničnih vlakana treba prati na 80 upotreba (regeneriše se nakon svakog pranja). Sistem „Pure Air" je stalni sistem koji ne treba menjati.
Ulje u fritezi treba menjati na barem svakih 10 upotreba. Suncokretovo ulje ili ulje od kikirikija mora se menjati na svakih 5 upotreba ili ćete čuti pucketanja (to znači da ima vode u posudi friteze). Redovna zamena ulja čuvaće fritezu od trošenja aparata. Možda ćete morati češće da menjate ulje ukoliko često pržite ribu, morske plodove i namirnice u testu.
Ulje treba ocediti ili filtrirati (kroz papirne filtere ili posudu za filtriranje) nakon što se friteza ohladi i posle svake upotrebe. To će ulje održati čistim. Ulje koje koristite za ribu sačuvajte u drugoj posudi.
a) Ulje se nije dovoljno zagrejalo. Ukoliko imate termostat, vodite računa da bude postavljen na odgovarajuću temperaturu za vrstu hrane koju pržite. Ukoliko ga nemate, pazite da se signalno svetlo za temperaturu isključi, što je pokazatelj da je ulje spremno za prženje. b) U korpi je previše hrane. Za bolje rezultate, pržite manje količine hrane (posebno zamrznutu hranu).c) Niste pržili hranu dovoljno dugo. Produžite vreme kuvanja za nekoliko minuta, podignite korpu da biste proverili rezultat.
a) Fritezu ste napunili uljem preko dozvoljene granice (uljem ili namirnicama u korpi). Proverite količinu ulja. U posudi se nalazi oznaka za minimum i maksimum. b) Moguće je da je vlažna hrana pala u ulje. Osušite hranu u potpunosti i uklonite preostale komadiće leda sa zamrznute hrane pre prženja.
Za najbolje rezultate preporučujemo biljno ulje. Nikada ne mešajte različite vrste ulja u fritezi, jer svako ulje postiže temperaturu prženja u različito vreme. Ukoliko koristite čvrstu mast: • isecite je na kockice i otopite u posudi (150 °C), pre nego što je stavite u fritezu. • nikada ne otapajte čvrstu mast direktno u posudi friteze. Osim toga, nikada ne stavljajte namašćen hleb direktno u korpu friteze.
U zavisnosti od modela: a) Spoljašnja kontrola korpe (omogućava spuštanje hrane u vrelo ulje sa zatvorenim poklopcem, na taj način sprečavajući prskanje). b) Spoljašnjost hladna na dodir. c) Poklopac sa otvorom za oslobađanje pritiska. d) Vaša friteza je opremljena ili se može opremiti termičkim osiguračem u slučaju pregrevanja (toplota koja isijava), naročito kod poluprofesionalnih modela kod kojih provera nije aktivna ako proizvod nije u funkciji.
Rezervoar friteze treba napuniti pre upotrebe i to dok je ohlađena i isključena iz struje. Nakon nekoliko upotreba, prilagodite nivo ulja i uvek to radite dok je aparat isključen i ohlađen. Nikada ne koristite fritezu bez ulja ili masti.
U rezervoaru obično postoje dve oznake: minimum i maksimum. Pogledajte uputstvo za upotrebu. U svakom slučaju, ne premašujte maksimalni nivo i ne stavljajte manje ulja od označene minimalne količine.
• Čim se ulje zagreje do odgovarajuće temperature (signalno svetlo se isključuje). • Određeni modeli imaju multipozicioni termostat koji vam omogućava i postavljenje određene temperature. Najniži položaj zagreva ulje na 170 °C / 338°F, a gornji položaj na 190°C / 374°F. Niži položaj može se koristiti za pripremu delikatne hrane koja ne podnosi visoke temperature (pečurke, neke vrste ribe). Više temperature obezbeđuju odlične rezultate pri prženju krompirića, mesa, polugotove smrznute hrane, povrća itd.
Unesite hranu u korpu do oznake za maksimalni nivo, u skladu sa uputstvima. Da biste pripremili još ukusniji obrok, preporučujemo da korpu ispunite do pola, a ne do oznake za maksimalni nivo.
Friteza je prestala da radi iako je priključena i uključena. U posudi nema dovoljno ulja.
Pazite da ne dodate hladno ulje u vruće ulje: Rizik od prskanja i opekotina.
• Isključite i iskopčajte fritezu. • Ostavite da se ohladi 2 sata. • Pritisnite dugme za resetovanje (u zavisnosti od modela: dugme za resetovanje se nalazi pozadi ili na dnu ili na unutrašnjoj strani kontrolne ploče). Koristite odvijač da pritisnete dugme. • Dodajte ulje u posudu i uverite se da je nivo između MIN i MAX. • Priključite i uključite fritezu.
• Pustite da se friteza potpuno ohladi. • Sipajte ulje u drugu posudu (sada je preporučljivo filtrirati ili zameniti ulje). • Uklonite filtere i poklopac (pogledajte uputstva za konkretni model) sa friteze. Poklopac očistite vrelom vodom i deterdžentom i temeljno osušite. Neke poklopce možete prati u mašini za pranje sudova (pogledajte uputstva). • Promenite filter (noviji model, pogledajte intervale u uputstvima). • Demontažnu posudu (na određenim modelima) očistite vrelom vodom i deterdžentom i temeljno osušite, ali možete je prati i u mašini za pranje sudova. Ne koristite abrazivna sredstva. Ne zaboravite očistiti ventil ako je opremljen sistemom za filtriranje. • Fiksirane posude treba prebrisati papirnim ubrusima. Napunite polovinu friteze vodom i malom količinom tečnosti za pranje sudova (nikada ne uranjajte fritezu, kabl ili utikač u vodu) i operite je neabrazivnim sunđerom. Postarajte se da se voda ne preliva preko oboda friteze ili preko delova pod naponom. • Prospite vodu i osušite unutrašnjost da bi se izbegla prisutnost vode u ulju. • Spoljašnjost svih friteza možete prebrisati važnim sunđerom sa malo tečnosti za pranje sudova. Preporučuje se da ovo radite nakon svake upotrebe.
Redovno menjajte ulje (8–10 korišćenja). Uklonite zagorele čestice na dnu friteze (ostaci od kuvanja) nakon svake upotrebe kako bi ulje što duže bio upotrebljivo. Redovno menjajte (*zavisi od modela) ili čistite filter: ako to ne uradite, filter će se zapušiti i voda neće moći da se ispusti tokom korišćenja. Redovno čistite fritezu u skladu sa merama predostrožnosti navedenim u uputstvima.
Iskorišćeno ulje sipajte u hermetički zatvorenu posudu i odložite je (obratite se lokalnoj službi za recikliranje pošto se prikupljanje otpada i infrastruktura razlikuju od regiona do regiona. Mogućnosti obrade materijala za recikliranje zavise od lokalne službe za recikliranje). Nemojte ga prosipati u sudoperu.
Voda i ulje se ne mešaju: ako se spoje i zagreju, iznenadno isparenje vode može da dovede do prskanja ulja. Ako se čuju neki zvukovi iz friteze, to znači da u njoj ima vode. Ovi zvukovi nastaju usled isparavanja vode. Čim čujete ovakvo pucketanje, promenite ulje. Ako ne promenite ulje, može doći do prskanja.
‒ Kod polu-profesionalnih modela, sigurnosni uređaj se aktivira ako se friteza zagreva bez ulja. • Sačekajte da se proizvod ohladi. • Upotrebite funkciju RESET na osnovi uređaja. ‒ Obične friteze sa zidovima za hlađenje nemaju funkciju RESET. Odnesite proizvod u neki od naših ovlašćenih servisa za popravku.
• Poklopac nije pravilno pričvršćen. Uverite se da je pravilno zaključan. Ako se radi o demontažnom poklopcu, uverite se da su šarke pravilno pričvršćene.
• Dihtung je možda oštećen. Obratite se ovlašćenom servisnom centru da biste zamenili dihtung.
Nakon što ste sledeli uputstva za aktiviranje aparata navedena u uputstvu za upotrebu, proverite da li utičnica radi tako što ćete povezati neki drugi aparat. Ako još uvek ne radi, nemojte rastavljati ili popravljati aparat samostalno i odnesite ga u ovlašćeni servis.
• Pomfrit od svežeg krompira: - Potopite nekuvani pomfrit u ključalu vodu da biste uklonili skrob i sprečili da se krompirići međusobno zalepe. - Osušite ih krpom, pržite u korpi oko 8 minuta, izvadite i sačekajte da temperatura friteze poraste, zatim vratite korpu sa pomfritom u fritezu i pržite još 2 do 3 minuta kako bi dobili tamniju boju. • Kod pripreme zamrznutog pomfrita, uklonite koliko je god moguće leda i osušite pomfrit krpom pre stavljanja pomfrita u ključalo ulje. • Da biste ravnomerno ispržili ostalu hranu, isecite je u manje delove iste veličine. • Dodajte so ili začine u prženu hranu na udaljenosti od aparata da biste sprečili da upadne unutra.
Električne friteze kontroliše termostat čija je namena da održi pravu temperaturu ulja kako ne bi došlo do pregrevanja i požara. Zato su friteze bezbednije. Većina friteza takođe je opremljena funkcijom automatskog isključivanja u slučaju prevelike radne temperature. Druge sigurnosne odlike su prozori za nadgledanje pre kojih možete videti hranu, hladni zidovi koji sprečavaju pregrevanje kućišta i poklopac koji se zaključava i sprečava prskanje ulja prilikom pripreme hrane i smanjuje rizik od prosipanja u slučaju pada friteze.
Možda je previše vode u ulju. Važno je u potpunosti osušiti hranu i ukloniti led sa zamrznute hrane pre prženja. Ako je u ulju previše vode, voda će proključati i probiti se na površinu i tako izgurati ulje napolje.
Ulje od kikirikija ima nižu tačku dimljenja od većine drugog biljnog ulja, pa može doći do pojave dima prilikom prženja. Takođe može dodati čudnu aromu hrani koja možda nije poželjna.
Voda i ulje se ne mešaju: ako se spoje i zagreju, iznenadno isparenje vode može da dovede do prskanja ulja. Uvek odstranite višak vode iz namirnica pre prženja, da biste se uverili da je količina vode u ulju minimalna. Nikada nemojte da stavljate hrenu (naročito ne zamrznutu) direktno u korpu ili preko friteze, zato što će voda od leda završiti u ulju. Nemojte da prekrivate korpu za prženje poklopcem nakon upotrebe, jer može da dođe do kondenzacije u fritezi. Pazite da kondenzacija sa poklopca ne kaplje u fritezu. Nikada nemojte koristiti fritezu napolju, jer može da se napravi kondenzacija.
Kada pripremate hranu u fritezi, nivo ulja ne sme da premaši oznaku za maksimalni nivo, jer će doći do prosipanja. Uklonite suvišno ulje pomoću kutlače.